Recordaantal verkochte occasions in 2018

Toename importoccasions

Naast dat occasions enorm geliefd zijn bij de consument, worden de hoge cijfers tevens verklaard door het feit dat geïmporteerde auto’s tevens meegeteld worden. Daar waar importoccasions direct op naam van de consument kwamen, worden deze nu veelal eerst op naam van het autobedrijf dat de auto importeert gezet. Tóch blijkt uit onderzoek dat er dit jaar meer occasions zijn verkocht dan voorgaande jaren.

Populariteit Volkswagen hoogst

Het populairste automerk onder consumenten is Volkswagen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het Duitse automerk het afgelopen jaar de meeste auto’s heeft verkocht in vergelijking met concurrerende merken. Nog steeds is de Volkswagen Golf één van de meest geliefde occasions.

Importauto’s in januari op het hoogste niveau ooit.

Occasionimport vult gebrekkig aanbod tweedehands auto’s

Occasionimport vult gebrekkig aanbod tweedehands auto’s

De import van tweedehands personenauto’s heeft afgelopen januari met 18.441 stuks het hoogste niveau ooit in de eerste maand van een jaar bereikt en lag bijna 10 procent hoger dan in januari 2017. Uit cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat de importtoename voornamelijk wordt gevoed door de vraag van Nederlandse particulieren naar betaalbare middenklasse-auto’s van 4 tot 9 jaar oud. Het totale verkoopniveau van tweedehands auto’s vormde in januari met 176.889 stuks ook een record en lag 6,3 procent hoger dan een jaar eerder.

Tot 2014 werden in de maand januari jarenlang steevast tussen de 5.000 en 7.000 occasions geïmporteerd; een jaar geleden was dat al 16.824. Veruit de populairste tweedehands auto’s om te importeren waren afgelopen maand de Volkswagens Golf en Polo met respectievelijk 866 en 719 stuks, gevolgd door de Renault Captur (392 exemplaren), Opel Corsa (326) en Renault Clio (324). Het gros van de 20 meest geïmporteerde occasions bestaat uit modellen uit het compacte en middenklasse-segment. In heel 2017 betrof 6 procent van het importvolume auto’s van jonger dan 1 jaar (12.979 voertuigen), terwijl ruim 37 procent (77.679 auto’s) tussen de 4 en 9 jaar oud was.

Noodzaak

Bert de Kroon, voorzitter BOVAG Autodealers, ziet de noodzaak voor import over de hele linie in de autobranche: “De auto’s die de particuliere klant wil, zijn op de Nederlandse markt simpelweg niet in voldoende mate beschikbaar. Gelukkig kunnen zowel dealers als onafhankelijke autobedrijven elders in Europa deze voertuigen wel vinden, zodat aan de vraag voldaan kan worden. Het overgrote deel van de importtoename wordt dan ook niet gevoed door belastingvoordelen op buitenlandse auto’s, maar is gewoon het resultaat van de onbalans in vraag en aanbod binnen Nederland, waarbij de open grenzen uitkomst bieden.”

Logisch gevolg

De aanhoudende groei in de import van tweedehands auto’s is een logisch gevolg van de lage aantallen nieuwe auto’s die het afgelopen decennium in Nederland werden verkocht. Waar eerder jaarlijks ongeveer 480.000 nieuwe personenauto’s de showrooms uitreden, ligt dat gemiddelde over de laatste tien jaar ruim 30.000 stuks lager op circa 447.000. Als gevolg van de economische crisis en door fiscale stimuleringen voor zakelijke rijders zijn in die jaren bovendien auto’s op de Nederlandse markt gekomen waar de particulier voor zijn tweedehands aankoop geen interesse in heeft. De belastingvoordelen van weleer op vele hybrides en diesels gelden immers niet (meer) voor de particulier; deze worden grotendeels met hoge kilometerstanden geëxporteerd en de grootste vraag op de binnenlandse occasionmarkt gaat uit naar compacte en middenklasse benzineauto’s met lage kilometerstanden. Door gebruikte auto’s uit andere Europese landen te importeren kan de Nederlandse autobranche aan de behoefte van de consument blijven voldoen.

Tabel-occasionimport.png

Importcijfers over 2017

Importcijfers 2017

4 januari 2018

 

 

De 200.000 is als voorspeld niet gehaald in 2017, maar een groei van 17% ten opzichte van 2016 is desalniettemin fors. De groei van 2016 op 2015 was 18%.

Het populairst zijn jonge auto’s (bouwjaar 2016) en dan vooral de kleine tot middenklasse benzine auto’s.

Met grote voorsprong zijn de Volkswagen Polo en Golf de nummer 1 en 2. Verder is er geen enkele opvallendheid in de top 30 te zien.

 

 

december import 2017.jpg

 

december import 2017 top 30.jpg

 

Autoimport Zundert gaat van start!

Autoimport Zundert is nu officieel on-line en onze nieuwe etalage is klaar! Het is nu mogelijk om je nieuwe auto te laten importeren via ons. Benieuwd naar importauto’s? Kom een keer langs in ons nieuwe pand aan de Molenstraat. Daar kan je enkele importauto’s bekijken en met ons een praatje maken over alle mogelijkheden.

Tot snel!

Met vriendelijke groeten,

Jan van de Wouw en Wil Heykoop

Onze nieuwe etalage.